DE HUID IS DE BUITENKANT VAN ONS LICHAAM - HET IS ONS GROOTSTE ORGAAN

De huid vervult vele vitale functies. Zij biedt bescherming, reguleert onze temperatuur, slaat water, vet en vitamine D op. En bevat daarnaast zintuigen. Er zijn drie huidlagen: de epidermis, de dermis en de subcutane laag. Inlk van deze lagen ontstaan een verscheidenheid ziekten.

Er zijn meer dan 3.000 huidaandoeningen die het leven van mensen dag in dag uit beïnvloeden. Veranderingen in de kleur of textuur van de huid kunnen het gevolg zijn van een ontsteking, infectie, of van allergische reacties. Sommige huidaandoeningen zijn klein, tijdelijk, en gemakkelijk te behandelen - terwijl anderen zeer ernstig kunnen zijn. 

 
 

3. Rosacea 

is een chronische, inflammatoire huidziekte bij volwassenen, gekenmerkt door frequente roodheid of blozen in het gezicht. Samen met blozen, kan de rosacea bultjes en puistjes vormen die vaak lijken op andere huidaandoeningen zoals acne. Er is geen remedie tegen rosacea. De behandeling richt zich op de symptomen die het meestal in een cyclisch patroon voorkomen.

4. Moedervlekken 

zijn kleine gezwellen door de clustering van melanocyten, of pigmenten op de huid. Deze vlekken zijn in principe ongevaarlijk en de meeste mensen hebben ze. Moedervlekken hebben wel de potentie om kanker te worden door zich te ontwikkelen tot een melanoom. De meeste moedervlekken zijn kleine, donkere bruine vlekken op de huid, maar ze zijn er in een grote verscheidenheid van kleuren, vormen en maten.

 

 

De arts besluit tot een biopsie

wanneer de afwijking voldoet aan een of meer ABCDE criteria, en/of als de patiënt aangeeft dat een bultje bloedt, geïrriteerd is of jeukt. De arts neemt dan een ‘hapje’ weefsel weg voor verder onderzoek in het laboratorium. Een biopsie is een eenvoudige ingreep, plaatselijke verdoving is daarbij voldoende.

7.  Psoriasis 

komt voor bij ongeveer 2 procent van de Amerikaanse bevolking. Psoriasis, een inflammatoire huidaandoening, gekenmerkt door rode, schilferige en jeukende huidvlekken. Meestal op de ellebogen, knieën, benen, hoofdhuid, het gezicht, de handpalmen, onderrug en de voetzolen. De oorzaak is een versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid. Psoriasis komt op elke leeftijd voor, maar ontstaat meestal rond het dertigste levensjaar. Psoriasis is niet besmettelijk.

7. Wratten

zijn kleine gezwellen op de huid, veroorzaakt door het humaan papilloma virus of HPV, meestal op de handen en vingers. Wratten zijn niet kwaadaardig en meestal onschuldig. Als ze verwijderd worden is het vooral vanwege hun ontsierende karakter. De behandeling ervan is verder gericht op het voorkomen van de verspreiding van de wratten.

8. Anogenitale wratten

zitten in het gebied rond de geslachtsdelen. Ze kunnen op de geslachtsorganen zelf zitten, maar ook in de plasbuis en in of rond de anus. Bij vrouwen kunnen ze ook in de vagina voorkomen. Anogenitale wratten komen voornamelijk voor bij volwassenen. Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van handdoek of washandje en mogelijk bij het wisselen van de luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.  

8. Acne 

kenmerkt zich door kleine, rode puisten die zich ontwikkelen wanneer de olieklieren en de poriën verstopt en ontstoken raken. Acne komt het meest voor bij adolescenten, maar kan ook voorkomen bij volwassen.


🌞 PREVENTIE: BLIJF UIT DE ZON

Lang in de zon zitten is nooit goed. Bouw het langzaam op. Gebruik buitenshuis SPF 30 anti zonnebrandcrème.  Vermijd de felle zon tussen 12:00 en 15:00 uur.

Bent u toch een lange dag aan het strand, smeer dan een half uur voordat u in de zon gaat en herhaal dit elk uur. Zeker als u in het water bent geweest. Draag beschermende kleding, met inbegrip van hoed en zonnebril. Ga naar een dokter om eventuele veranderingen van de huid te laten controleren.

terug naar boven

 • Geslachtsziekten
 • Chlamydia
 • Plasbuisontsteking bij de man
 • HPV
 • Genitale wratten
 • Herpes genitalis
 • Gonorroe (druiper)
 • Hepatitis B (geelzucht)
 • Trichomonas
 • Syfilis (lues)
 • Schaamluis (platjes)
 • Candida (schimmelinfectie)
 • Bacteriële vaginose (gardnerella)
 • Schurft
 • HIV / AIDS

Dermatologie omvat lichaam, huid, gezicht, haar, gelaat, romp, borst, buik, rug, been, onderbenen, arm, onderarmen, hals,voet, tenen, enkel, hand, nagels, oor, haar, neus, kin, voorhoofd, anus, knielholte, vagina, penis, specialist, nagels, haar, sticker, stofjes, biopt, wegnemen van een stukje huid, 

Zonneallergie, lichtovergevoeligheid, huidontsteking, blootstelling aan licht of UV.

Schimmelinfectie, krentenbaard, haarverlies

Dermatitis, diagnostiek, huidtest

Moedervlekken, goedaardig, kwaadaardig, huidkanker, premaligne aandoening, maligne, tumor, uitslag, eczeem, allergie, jeuk, bultjes, huiduitslag roodheid, vlekken, puisten, pukkels of blaasjes, Infectieziekten, mazelen, roodvonk, de zesde ziekte, rodehond, tyfus of syfilis, koorts.

Huidproblemen, klachten, ziekteverwekkers, vitamines , oliën, plaatselijk, jeuk, symptoom, ziekte, papuleuze uitslag, huidoppervlak, bultjes of knobbeltjes, natte uitslag, vesiculair, pokken, kwaddels, blaren, vloeistof.

Allergische reactie, allergeen, immunologische, irritatie , allergisch, stof, huidallergie, medicijnen, rode bultjes of vlekken, bloedvaten, capillairen, bloedplasma, lymfevocht, ontsteking.

Allergietest, zalf, tabletten, cortisonpreparaten, lotion, talkpoeder jeuk, diabetes, stofwisselingsziekten, verminderde weerstand, laboratorium, punch biopteur, chirurgisch,